Friday, May 8, 2009

Selamat Hari Ibu.....




Orang kata aku lahir dari perut mak..

(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....
mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..
mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....
Mak
Bila bangun tidur, aku cari....
mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....
mak
Bila nak bermanja, aku dekati....
mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....
mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....
mak
Bila nakal, yang memarahi aku....
mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....
mak
Bila takut, yang tenangkan aku....
mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....
mak
Aku selalu teringatkan ....
mak
Bila sedih, aku mesti talipon....
mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....
mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..
mak
Bila takut, aku selalu panggil...
"mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....
mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....
mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....
mak
Bila ada masalah, yang paling risau....
mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni..
mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....
mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....
mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....
mak
Yang selalu berleter kat aku...
mak
Yang selalu puji aku....
mak
Yang selalu nasihat aku....
mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....
mak


Aku ada pasangan hidup sendiri....


Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....
mak


Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....
mak


Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....
emakku


Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....
mak


Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"


Selalu.. aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku


Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon
mak


Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk
emak


Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........


Tapi kalau mak sudah tiada..........

MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggupmenyuapkan ibunya....

berapa ramai yang sanggupmencuci muntah ibunya.....

berapa ramai yang sanggupmengantikan lampin ibunya.....

berapa ramai yang sanggupmembersihkan najis ibunya.......

berapa ramai yang sanggupmembuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yangsembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu".Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.



Aku rasa email nie setiap tahun kita akan dapat kan...thanks la coz email kan aku....

Yang pasti semua akan merindui mama/ibu/umi/emak....

Selamat Hari Ibu kepada semua yang bergelar mama...ibu..umi...emak...



Message Ikhlas dari anak mu :

Puan Sabariah Haji Sharuddin


Ma...
Selamat hari ibu....adik tahu dalam keadaan sekarang mama sentiasa bersedih atas apa yang terjadi...tapi adik cuba untuk buat mama happy...untuk lupakan segala masalah yang menimpa dengan keluarga kita....

Adik tahu setiap hari mama mengeluh...kenapa ada anak-anak macam kami kan??? dan inilah yang dinamakan ketentuan....

Adik sayangkan mama...and adik cuba berikan apa sahaja yang adik mampu....adik tak nak jadi anak yang derhaka...Kami semua sayangkan mama....

Tak terbalas dengan wang ringgit atas apa yang mama lakukan untuk kami semua....supaya kami boleh berdikari dan berjaya...dan adik sentiasa percaya bahawa kejayaan adik hari ini adalah doa Mama dan Papa yang sentiasa tidak henti-henti untuk adik....

Yes...mama adalah my girlfriend...and if orang tanya pun siapa girlfriend adik...pasti jawapan itu adalah mama...bukan sekadar insan yang melahirkan tapi sahabat...mama...kekasih dan juga idola.....

Segala peristiwa yang kita lalui bersama adalah kenangan yang paling terindah buat adik..dan Insya ALLAH adik tak kan lupakan semua itu...

Adik harap mama akan sentiasa sihat dan diberikan keredhaan oleh NYA Insya ALLAH...I Love u Ma...more than words....


Puan Raja Noor Faridah


Aunty...
Terima kasih kerana sentiasa bersama kami...dalam apa jua keadaan you'll be there to help us on giving your hand to help us...

Terima kasih juga kerana menjaga papa dengan begitu baik sekali....dan juga adik-adik yang lain...untuk menjadi aunty memang susah kan...mana nak uruskan keluarga..business dan macam-macam hal...my suggestion you should have a rest or vacation la....

Apa yang terjadi pada keluarga kita adalah suatu anugerah yang tidak ternilai pada adik...jika orang sering melihat reaksi negatif pada keluarga kita...tapi sebenarnya adik Happy kerana kita ada family yang besar....

Adik harap aunty sentiasa tenang dan bahagia bersama keluarga ya...jangan penat-penat kan diri....

note : kalau ada salah dan silap harap sentiasa dimaafi...kalau ada perlakuan dan perbuatan adik yang kadang terover...tegurlah..supaya jangan dikemuadian hari teguran pun tak boleh diterima....macam orang tu kan....

I Love U.....

1 comment:

Apple said...

This the best entry ever!!!!
Kudos to you my big bro...